כולנו היינו שמחים אם לא היה בו צורך כלל, אלא שמציאות החיים הישראלית מכתיבה אחרת. פיקוד העורף, הפיקוד המרחבי בצבא ההגנה לישראל אשר מרכז תחתיו את נושא ההגנה האזרחית בישראל, הוא אחד המוסדות החשובים במדינה.
על החשיבות שבפיקוד העורף
פיקוד העורף הוקם בשנת 1992, פועל יוצא של הנזקים אשר נגרמו במהלך מלחמת המפרץ. מטרתו העיקרית, מאז ועד היום, היא לחזק את החוסן הלאומי, מה שיאפשר הצלת חיים רבים.
פיקוד העורף פועל כשלושה גופים ארגוניים:
- שירות התגוננות אזרחית – כפוף לשר הביטחון.
- פיקוד מרחבי.
- התגוננות אזרחית, חילוץ, אב”ח, מיגון, חומרים מסוכנים והצלחה בעורף – תחת קצין חיל ראשי, ובסמכות מקצועית של צה”ל.
המוקד הטלפוני של פיקוד העורף
כבר מסקירת תחומי הפעילות העיקריים של פיקוד העורף, ניתן ללמוד לא מעט על חשיבות המוקד הטלפוני שלו. ראשית, ואולי מעל הכול, זהו מוקד מידע במלוא מובן המילה, הנוגע לנושאים בעלי חשיבות מכרעת ברמה הביטחונית, ביניהם מיגון, איום קונבנציונלי או כימי, צפירות והתרעות, רעידות אדמה, חומרים מסוכנים – והרשימה עוד ארוכה.
ברור שאת כל אחד מנושאי הטיפול של פיקוד העורף ניתן לחלק ללא מעט סוגיות. אם ניקח, בתור דוגמא, את נושא קבלת ערכות המגן, הרי שמוקד המידע מאפשר לקבל תשובות לשאלות חשובות העולות ביחס אליהן: בין השאר, מדובר על מידע הנוגע למועדי חלוקת ערכות המגן והליך קבלתן, רמות המיגון שמספקות אותן מסיכות, התנהלות עם ערכות מגן בעת בעיה רפואית, המקרים הרפואיים המזכים בערכת מגן מיוחדת וכן הלאה.
ברמה הכללית, המענה של המוקד הטלפוני של פיקוד העורף אמור להיות מיידי, אלא אם מדובר בסוגיה המצריכה פניה למומחה מקצועי. במצבים אלה, עלול המענה להתעכב במספר ימים.